Xander Tuitjer, paardengebitsverzorger

“Laatst kwam ik voor het eerst bij een klant om het gebit van zijn paard te verzorgen. Die man was helemaal verbaasd: zo’n jong iemand had hij niet verwacht! Natuurlijk was hij eerst afwachtend. Hij wilde eerst wel eens zien hoe ik het ervan af zou brengen. Achteraf was hij zo tevreden over mijn werk en dat ik alles zo supergoed had uitgelegd dat ik nog fooi kreeg ook!”

Xander: “De omgang met paarden vind ik superleuk. Je bouwt echt een band op met deze dieren. Ik ga ze ook steeds beter begrijpen en aanvoelen. Ik merk nu of ze angstig zijn of gespannen. Dat is ook heel belangrijk om mijn werk goed te kunnen doen en om veilig te kunnen werken.”

“Als 11-jarige ontdekte ik de mensport. Geweldig vond ik dat. Ik wist toen al dat ik later iets met paarden wilde gaan doen. Maar wat? Toen een keer de paardentandarts langs kwam, ging er een lampje branden: dit is het!”

“Vorig jaar was het zo ver en begon ik met de opleiding tot paardengebitsbehandelaar bij Peter Helthuis. Hij is een gerenommeerde paardentandarts en dierenarts. De opleiding heb ik nu afgerond en nu ben ik gecertificeerd gebitsverzorger. Maar omdat je in dit vak nooit bent uitgeleerd, loop ik nu regelmatig mee met Paul Versluis. Hij zit al 10 jaar in het vak en ik werk nauw met hem samen.”

“Paardengebitsverzorger is een vrij beroep en tot voor kort was er nog geen keurmerk dat klanten garandeerde dat ze een vakbekwame gebitsverzorger inhuurde. Dat keurmerk is er nu wel en wordt toegekend door de NVVGP (Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard). Omdat ik mijn klanten een kwaliteitsgarantie wil kunnen bieden, ga ik binnenkort het keurmerk halen.”

“Het wordt steeds normaler dat mensen het gebit van hun paard laten verzorgen, want zij voelen het verschil bij het rijden. Als je het gebit van een paard niet onderhoudt, dan wordt het na twee jaar vlijmscherp. Met alle problemen van dien, zoals dat het paard niet meer goed te besturen is.”

“Een paardengebit slijt tegenwoordig minder snel, omdat er zacht voer als hooi en bix wordt gegeven. Daardoor slijt het gebit minder en komen de kiezen/tanden te veel omhoog. Deze gaan dan in de wang prikken en dit beïnvloedt het rijden. Ik breng het gebit weer in balans.”

“Als klanten een afspraak maken, doe ik eerst een vooronderzoek bij het paard. Ik wil eerst onderzoeken of er wel echt een behandeling nodig is. Hier neem ik alle tijd voor. Ik ga eerst rustig naast het paard staan en hem aaien. Ondertussen praat ik wat met de eigenaar. Pas als ze rustig zijn en aan mij gewend, raak ik zijn hoofd aan. Alles doe ik heel rustig en voorzichtig, want anders kunnen sommige paarden heel erg gaan tegenstribbelen. Als er een behandeling nodig is, dan geef ik een lichte verdoving. Na afloop schrijf ik alles nauwgezet op de behandelkaart en de klant krijgt hiervan een kopie. Zo weet ik bij een volgende keer precies wat ik destijds gedaan heb.”

“Veel mensen weten mij te vinden omdat ik veel menwedstrijden rijd en daar heel veel mensen ken. Regelmatig zit ik bij de top 5. Mede door al deze contacten groeit mijn klantenbestand. Je moet het in deze branche echt hebben van mond-tot-mondreclame. Want mensen willen natuurlijk wel van anderen horen dat je je vak goed verstaat.”

Van paarden en gebitsverzorging wist ik al veel, maar ondernemen? Dat is toch weer een andere tak van sport. Ik heb vaak wel ideeën hoe ik zaken wil aanpakken, maar ik heb dan toch even een zetje nodig om te horen dat ik het bij het juiste eind heb en om het ook te gaan doen. Daarom vroeg ik Esther Kroon van VuurKracht me te coachen. Zij spoorde ze me aan om een ondernemingsplan te maken. Een hele kluif. Maar toch heb ik er veel informatie uitgehaald: hoeveel klanten heb ik nodig om van mijn bedrijf te kunnen leven, hoeveel concurrenten zitten in mijn gebied? Dat bleken er toch wel veel te zijn. Maar doordat ik dat wist, kon ik mijn acties hier beter op afstemmen.”

Wilt u meer informatie over Xander Tuitjer, bezoek dan zijn website of zijn Facebookpagina.