Lariekoekverkoper Leo Otten:

“Ondernemen is topsport”

Leo Otten is een handelsman pur sang. Jarenlang dreef hij een succesvolle groente- en fruithandel. Als echte ondernemer was hij altijd op zoek naar een goed idee. Het plan voor de Lariekoek ontstond tijdens een spelletje Scrabble. Hij legde het woord lariekoek en zei toen: “Als die koek nog niet bestaat, dan zorg ik ervoor dat hij er komt.”

Omdat Leo Otten goede herinneringen had aan de heerlijke havermoutkoeken van zijn oma, ging hij op zoek naar een recept. Na veel experimenteren vond hij de ideale samenstelling. Met als een resultaat: een smeuïge en smakelijke koek waarmee je de eindstreep haalt.

In zijn groentehandel verkocht hij de koek als curiositeit. Jaren later besloot hij dat de tijd rijp was om de koek meer in de spotlights te zetten. De markt is dan een ideale plek om uit te testen of de koek die plek ook verdient. Leo Otten: “Ik kreeg onmiddellijk positieve reacties van klanten op de Lariekoek. En ze blijven terugkomen. Een betere reclame is er niet.”

Aanpakken

Met het recept op zak en nog wat stickers op de plank ging de heer Otten aan de slag. Hij onderzocht eerst hoe andere koekproducenten het aanpakten. “Als je kijkt naar Knol’s koek dan ligt die op de mooiste plek in de Jumbo. Op naar de heer Knol dus. Meneer Knol zag wel brood in mijn plan, maar omdat hij het heel druk had, moest ik drie maanden wachten. Te lang vond ik dat. Daarom verwees Knol mij door naar bakkerij Beukeveld. Waarschijnlijk mede door de introductie van Knol wilde deze kwaliteitsbakkerij met mij aan de slag. Na een aantal tests kregen deze klassebakkers de koek in de vingers, want havermout is nogal weerbarstig.”

Alle talen in 5 minuten

“Ik ben begonnen de koek op de markt in Groningen te verkopen. Eerst verkocht ik de koek alleen op vrijdag. Ik sta dan op de Vismarkt achter patatkraam De Belg. Later kwamen daar de zaterdag en de dinsdag bij. Ik laat alle talen in 5 minuten voorbij komen van Japans en Russisch tot Belgisch en zeg bijvoorbeeld: “Amai, amai, wat is die koek lekker! En het begint allemaal met een hapje Lariekoek!”  Ik verkoop een instapmodel (de kleinste dus) en een grotere variant: de Classic en De Luxe. De laatste is bestrooid met havermoutvlokken en een heerlijk pittenmengsel. Ik begon met de verkoop van 100 koeken, en dat liep vlotjes. Zo langzamerhand probeer ik de verkoop uit te breiden. Succes is niet tegen te houden.”

 

Geweldige kraam

“Ondertussen heb ik een fantastische kraam waaruit ik de Lariekoeken verkoop. Ik kwam met mijn zoon toevallig langs een bakfietsenverhuur. Ik zei tegen hem dat het mij mooi leek als boven op zo’n bakfiets een kraam kwam, dan kon ik overal gaan staan waar ik wilde. Mijn zoon is werktuigbouwkundige en heel handig en hij liet zich dat geen twee keer zeggen. Daarom heb ik nu een prachtige professionele verrijdbare stand. En zo help je elkaar.”

Olie in de machine

Ondanks dat Leo Otten een handelsman in hart en nieren is, kon hij bij de opstart van zijn nieuwe bedrijf hulp gebruiken en zo kwam hij bij VuurKracht terecht. “Zij zijn voor mij de olie in de machine. Het VuurKracht-team attendeert mij op dingen waar je echt om moet denken als ondernemer. Zoals heb je de naam van de koek wel gedeponeerd? Ook wat betreft bedrijfsvoering hebben ze een verfrissende invalshoek. Bijvoorbeeld: hoe lopen de afspraken met de bakkerij? Hoe zit het met je boekhouding en is die in orde? Ik zie dat mijn koeken verkopen, maar zij kijken een stap verder. Ze hebben een visie op verkoop en financieel beleid. En deze hulp van VuurKracht zorgt ervoor dat ik gesmeerd van start kan gaan.”

Wilt u de Lariekoek eens proeven? Leo Otten zou zeggen: “Gewoon doen! U bent van harte welkom op de markt in Groningen!”

Openingstijden markt:

Dinsdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Website: www.lariekoek.eu

Vuurkracht pandVuurKracht Haren

Rijksstraatweg 239
9752 CB Haren (Gn)
 

Postbus 23
9750 AA Haren (Gn)

T 050 535 15 48
F 050 537 02 48

ondernemer@vuurkracht.nl
routebeschrijving


VuurKracht Leeuwarden

Heliconweg 62 (Kamer van Koophandel)
8914 AT Leeuwarden
T 058 253 41 30

ondernemer@vuurkracht.nl
routebeschrijving


Vraag direct een startgesprek aan