Sjoukje Tijssen, FRIEStile tegelwinkel:

“Ondernemen is als schilderen: je zoekt de stijl die bij jou past”

Ambachtelijk, traditioneel en eigentijds. Dat beschrijft in een notendop de tegelwinkel van Sjoukje Tijssen in Franeker: FRIEStile. Sjoukje verkoopt hier de door haar - op ambachtelijke wijze - geschilderde tegels, tableaus en keramische artikelen. Dit betreffen haar eigen ontwerpen, maar zij schildert ook op verzoek (foto)ontwerpen. Tevens restaureert zij in opdracht bestaande tegels, bijvoorbeeld boven authentieke voordeuren of in origineel-oude keukens.

Sjoukje, geboren en getogen in Friesland, volgde in Makkum een opleiding tot plateelschilder bij de bekende Koninklijke Tegelfabriek Tichelaar. Zij zag volop mogelijkheden om hierin een zelfstandig bestaan op te bouwen. “FRIEStile staat voor ‘freestyle’ op Friese tegels,” vertelt Sjoukje. “En mijn stijl is ‘your style’; ik kijk samen met de klant naar de wensen en mogelijkheden voor een persoonlijk tintje.”

Naast het schilderen en restaureren, geeft Sjoukje haar kennis over het prachtige ambacht ook graag door. Zo geeft regelmatig demonstraties, maar beschikt zij in de winkel ook over een cursusruimte waar zij in workshops uitleg geeft over het vak én deelnemers leert hoe zij zelf tegels kunnen schilderen. Tevens zijn er verschillende mogelijkheden, variërend van 1-uur workshops tot workshops van meerdere dagdelen. Sjoukje: “Plateelschilderen is (bijna) altijd naar een sjabloon. We werken dan ook altijd direct op een tegel! Al binnen één uur schilder je je één tegel met een eenvoudig patroon. In de workshops van meerdere dagdelen leren deelnemers echt een eigen tableau, kunstwerk of geschenk te maken.”

Weloverwogen keuzes

VuurKracht ondersteunde en begeleidde Sjoukje na de start van haar bedrijf bij het verder uitbouwen hiervan. In de begeleiding werd ingezet op het verkrijgen van financieel over- en inzicht, het verkoopproces en het uitwerken van diverse promotiemogelijkheden. Ook ging veel aandacht uit naar het creëren van een netwerk. Sjoukje: “Ik had al snel contacten met verschillende ondernemers, verenigingen en andere instellingen welke mogelijk konden bijdragen aan het succes van mijn bedrijf. Het is echter belangrijk om te (blijven) beoordelen welke activiteiten of contacten ook rendabel zijn en waar ik tijd en energie in moet steken. Met de adviezen van VuurKracht kon ik hierin vaak makkelijker weloverwogen keuzes maken.”

Belangrijk was ook om de vele mogelijkheden van de tegels en tableaus onder de aandacht te brengen. “Niet alleen bij klanten, maar ook bij mogelijke samenwerkingspartners. In de winkel, maar ook op de website van FRIEStile, toon ik de vele mogelijkheden met de tegels en tableaus. Je kunt er alle kanten mee op en je creativiteit de vrije loop laten,” vertelt zij.

Samenwerking

Die creativiteit toont Sjoukje ook in het zelfstandig ondernemerschap. Dit door opvallende acties te bedenken en diverse mogelijkheden aan te grijpen om FRIEStile onder de aandacht te brengen. Met de ondernemersvereniging heeft zij bijvoorbeeld het plan opgevat om in het voorjaar de winkelstraat het thema “gras” mee te geven. Alle ondernemers zullen bij de entree van hun winkel een groene (kunstgras) mat neerleggen en artikelen behorend bij dit thema verkopen. Sjoukje zelf wil hiervoor een ontbijtserie schilderen van een bord, een eierdopje en een beker met hierop grassprieten.

Samen met VuurKracht keek Sjoukje ook naar andere promotiemogelijkheden. Zo werden de sociale media met kleine stappen verkend. Sjoukje plaatst inmiddels regelmatig zakelijke tweets.

Gaandeweg creëert Sjoukje steeds meer naamsbekendheid. Steeds meer mensen vragen haar in opdracht te schilderen en steeds meer partijen gaan graag een samenwerking met FRIEStile aan, zowel lokaal als regionaal en op kleine schaal zelfs landelijk. Zo liggen er inmiddels beschilderde tegels van Sjoukjes hand in het Kaatsmuseum in Franeker. De tegels kunnen daar verkocht worden en het museum heeft een doorverwijsfunctie. Tevens beschilderde Sjoukje 16 tegels voor de Friese finale ringsteken. En in samenwerking met een lokale Bed & Breakfast heeft zij een arrangement samengesteld waarbij ze een workshop tegels schilderen aanbiedt. Daarnaast toont een keukenleverancier Sjoukjes tableaus in de showroom en heeft zij inmiddels een wederverkoper in Zaandam.

Middels onder andere deelname aan beurzen hoopt Sjoukje op het verkrijgen van steeds meer naamsbekendheid. Zo stond zij van 15 maart tot en met 18 maart 2012 ook op de “Wonen & Co beurs” in Martiniplaza in Groningen (zie foto’s).

Creatieve oplossingen

Inmiddels is de basis van het bedrijf goed neergezet en staat Sjoukje ‘op eigen benen’. “Ik vind het nog altijd erg plezierig om zelfstandig ondernemer te zijn. Het geeft je veel vrijheid én het geeft veel voldoening om díe dingen te doen die je leuk vindt. En ik vind het uitdagend om te blijven zoeken naar creatieve oplossingen om mijn bedrijf verder te laten groeien. Vaste regels zijn hiervoor niet. Gelukkig niet. Het is net als in het schildersvak, waarin ieder thema op honderden verschillende manieren kan worden verbeeld. Zo is het ook bij ondernemen. Je zoekt daarin naar de stijl die bij jou past.”

Wilt u graag meer informatie? Bezoek dan eens de website van FRIEStile: www.friestile.nl.

Openingstijden:
De winkel is op de volgende tijden geopend: dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 12.30 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tevens op afspraak.


Foto's: 
Sjoukje aan het werk op de “Wonen & Co beurs” in Martiniplaza in Groningen (gehouden van 15 t/m 18 maart 2012). Op de beurs waren een aantal van Sjoukje’s tableaus en losse beschilderde tegels te bezichtigen. Haar complete portfolio was daarnaast zichtbaar op een laptop. De standdecoratie bestond verder uit een zelfgemaakte (met tegels gedecoreerde) tafel. Tevens gaf Sjoukje gratis demonstraties in het schilderen van tegels en tableaus, zodat bezoekers een goed beeld konden krijgen van het ambacht en haar werkwijze.


Vuurkracht pandVuurKracht Haren

Rijksstraatweg 239
9752 CB Haren (Gn)
 

Postbus 23
9750 AA Haren (Gn)

T 050 535 15 48
F 050 537 02 48

ondernemer@vuurkracht.nl
routebeschrijving


VuurKracht Leeuwarden

Heliconweg 62 (Kamer van Koophandel)
8914 AT Leeuwarden
T 058 253 41 30

ondernemer@vuurkracht.nl
routebeschrijving


Vraag direct een startgesprek aan