Monique van Groningen, Monique’s Fiber Art

“Elke keer vind ik het een klein wondertje als iemand een product van mij koopt. Ik heb inmiddels klanten uit Amerika, Australië, België, Duitsland, Engeland, New Zeeland en laatst Hongarije en uit Nederland zelf natuurlijk. Ik heb zelfs een klant in Texas en die dame was vorig jaar in Nederland op vakantie. Ze berichtte me: “Monique, where are you?” En ze kwam langs!

Monique maakt de prachtigste dingen van wol. Ze spint, verft, weeft en vilt en verkoopt sinds een aantal jaren haar producten. Dat ze ook in het buitenland haar producten kopen vind Monique heel bijzonder en speciaal. Monique was nooit van plan om een bedrijf hierin te beginnen. Het gebeurde gewoon. De hobby liep een beetje uit de hand. Monique: “Een aantal jaren geleden, brak ik mijn elleboog. Mijn huisarts zei toen: “Ga maar haken of breien, daardoor blijft je elleboog mooi in beweging.” Ik begon toen met haken. Ik kreeg daar zulke enthousiaste reacties op en voor ik het wist, was ik gevraagd op een marktje te komen staan met mijn werk.”

“Rond die tijd wilde ik ook heel graag regenbooggaren hebben. Ik zag online een spintol en heel mooie kleuren en besloot dat ik dat ook wou, maar dan in regenboogkleuren. Omdat ik dat niet kon krijgen, besloot ik het zelf te maken. Ik was hierover superenthousiast en postte hierover heel veel berichtjes in heel veel Facebookgroepen. Uiteindelijk heb ik mijn eigen groep gemaakt en later ook een pagina. Ik was gewoon heel enthousiast. Dat werd heel snel opgepakt en ik kreeg al snel veel opdrachten van overal vandaan en de hobby begon uit de hand te lopen en ben toen naar Kamer van Koophandel gegaan en heb er een bedrijfje van gemaakt. Wat een heerlijk gevoel was dat!”

“Ik maak alleen wat ik zelf leuk vind en dat loopt meest heel goed. Daarnaast doe ik heel veel opdrachten. Dat kan van alles zijn: het verven van lontwol of sokkengaren in bepaalde kleuren of het spinnen van wol. Daar gaat heel veel tijd in zitten. Ik houd de opdrachtgever op de hoogte door tussendoor foto’s te sturen. Zo kunnen ze toegroeien naar hun wolletje. Ook zien ze dan dat het heel veel werk is en dat ze echt waar krijgen voor hun geld. De bestellingen verpak ik altijd in mooi papier. Je ontvangt een prachtig cadeau per post. Verder organiseer ik trouwens ook elk jaar een spindag waar dames vanuit heel het land carpoolend naar toe komen, ook geef ik workshops wolverven en sokkengaren verven, zeepjes en engeltjes vilten. Dat kan thuis of soms zelfs op locatie. Zo ben ik al uitgenodigd op Ameland om met een groep dames een workshop te doen en in Lochem voor een heel grote groep tijdens een color-event. Het heeft mijn leven verrijkt in heel veel dingen, het heeft me letterlijk zachter gemaakt en meer go with the flow. Ik zou mijn leven niet meer zonder de wol kunnen voorstellen.”

“Daarnaast gebeuren er hartstikke veel leuke dingen! Zo sta ik in het tijdschrift Landleven van eind juli dit jaar (op de voorpagina zelfs!). Ik kreeg een mailtje van de redactrice dat ze fan was van mijn werk en of ik wel in hun tijdschrift wou. Ik was toen zo blij dat ik rondjes rond de tafel rende en telkens opnieuw las of het wel klopte wat er stond.  Weet je wat er nu allemaal gebeurt, dat heb ik nooit durven dromen. Ik krijg cursisten wolverven die van ver komen, zoals België en laatst Duitsland, en uit heel Nederland. Ik vind het zo’n enorme eer dat ze voor mij die lange reizen maken. Ik geniet hiervan en ben blij op deze manier de wereld een beetje meer kleur te geven”

“Sinds dit jaar februari ben ik voor het echie bezig. Bij een bedrijf komt heel veel kijken. Natuurlijk had ik wel gehoord van facturen, btw, boekhouder en administratie. Maar om er echt mee bezig te zijn, is toch wel wat anders. Ik vind het eigenlijk wel heel stoer dat ik nu ondernemer ben. Nooit gedacht dat dit zou gebeuren.  Ik moet nog wel wat zakelijker worden. Maar, ondertussen heb ik al flink wat facturen uitgeschreven en mijn papierwerk houd ik netjes op orde en doe ik naar de boekhouder.”

“Nu het meer een bedrijf is geworden, moet ik een balans zien te vinden tussen werk en privé. Ik wil niet meer ’s nachts met een kromme rug achter mijn spinnenwiel vandaan komen. Anders ga ik het niet volhouden. Klanten moeten daardoor langer wachten op hun bestelling. Ik doe het niet zo maar even tussendoor. Dat is even wennen voor mij en ook voor de klanten, maar de meeste klanten hebben volste begrip en geven me alle tijd die nodig is het product te maken en hebben vertrouwen in mijn kunnen. Wat mij ook weer vertrouwen geeft. Een ontzettend fijne wisselwerking.”

“Bij het runnen van een bedrijf komen soms heel veel dingen en problemen op mij af. Marieke van VuurKracht vertelt me dan dat dit heel normaal is als je een bedrijf runt. Dat geldt ook voor het maken van fouten en even iets niet snappen. Marieke helpt mij dan om positief te blijven en om met mijn voeten op de grond te blijven staan, zodat ik weer zin en vertrouwen krijg. Dat is wat ik dan even nodig heb en vervolgens ontdek ik weer: Ik ben eigenlijk wel heel goed bezig!”

Meer info? Bekijk de Facebookpagina van Monique.