Marrit Jellema, tekstschrijver, dichter, spokenword-artiest

“Ik heb nooit iets anders willen doen dan schrijven. Ik heb wel andere dingen gedaan, maar ik zat altijd naar de klok te kijken: kan ik al naar huis?  Want dan kon ik gaan schrijven. Ik dacht eerst dat ik naast het schrijven een plan b nodig had, een baan, een opleiding. Maar op een gegeven moment besloot ik, ik wil niet werken onder een baas, ik wil werken voor mezelf en dat moet ik gewoon gaan proberen.”

“Ik vind het geweldig om te schrijven, vooral om ik dan in een andere wereld kan zitten. Er is op dat moment niets anders, ik ben dan alleen met de woorden. Daar word ik heel gelukkig van.”

“Op mijn achttiende stond ik voor het eerst op het podium met mijn poëzie. En, wauw, optreden vond ik echt geweldig! Ik ben van mezelf vrij rustig, maar op het podium kom ik helemaal tot leven. Ik vind het fantastisch als ik iedereen iets moois kan meegeven.”

“Na dat optreden, ben ik actief op zoek gegaan naar podia waar ik kon optreden. En ze wilden mij graag erbij hebben, want ik was meestal de jongste dichter, de meeste deelnemers waren tussen de 50 en 60 jaar. Op een gegeven moment had ik zo vaak opgetreden en mijzelf zo ontwikkelt als artiest, dat ik er geld voor kon gaan vragen. Verder werkte ik in die tijd mee aan een theaterstuk waarvoor ik betaald kreeg. Ik vond het fantastisch dat die mensen zo’n vertrouwen hadden in mijn kunnen. Dat vertrouwen had ik ook nodig om als kunstenaar en ondernemer stappen te kunnen zetten.”

“Vanaf toen heb ik mijn drive voor het schrijven en het ondernemerschap langzaam uitgebouwd tot waar ik nu ben. Ik doe heel veel verschillende dingen. Momenteel ben ik veel bezig met spoken word, dat is een literair genre dat een beetje tussen poëzie en rap inzit. Het is spelen met taal en vooral een goede performance neerzetten. Daar geniet ik enorm van. Verder word ik ook gevraagd voor zakelijke teksten, bijvoorbeeld de verslaglegging van een discussieavond. Ik schrijf dan een heldere, kernachtige tekst die ook nog eens fijn is om te lezen. Wat ook heel mooi en bijzonder is om te doen zijn de workshops poëzie die ik geef. Vaak gaan mensen in mijn lessen voor het eerst hun gevoelens onder woorden brengen. Aan het einde van de workshops dragen zij hun gedichten voor. Daarnaast werk ik aan mijn roman. Dit is allemaal heerlijk om te doen.”

“Als kunstenaar/ondernemer is het enorm belangrijk dat je zichtbaar bent. Een tijdje geleden werkte en woonde ik in het buitenland, maar ik merkte dat ik terug moest, omdat ik niet zichtbaar genoeg was, waardoor mijn business niet snel genoeg groeide. Nu woon ik in Leeuwarden en treed ik veel op.  Daardoor word ik gezien en dat helpt.”

“Het bepalen van mijn prijs vind ik vaak nog lastig. Als bedrijven mij vragen een tekst of gedicht te maken dan weet ik natuurlijk niet van tevoren hoeveel tijd mij dit gaat kosten, het creatieve proces is onvoorspelbaar. Ik kijk dan naar wat het voor het bedrijf of organisatie oplevert en voor welk doeleinde het gebruikt wordt. De prijs die ik vraag is logischerwijs hoger dan ‘’een normaal’’ uurloon. Het is tenslotte een eenmalig en uniek product dat je krijgt.”

“Omdat ik als kunstenaar soms moeite heb met de financiën, heb ik Esther Kroon van VuurKracht gevraagd mij hiermee te helpen. Esther helpt mij met de belastingen en andere financiële vragen, ook heeft zij samen met mij mijn administratie op orde gemaakt. Verder helpt ze me met praktische ondernemersvragen, waar ik soms niet goed uitkom als ik midden in een creatief proces zit. Dan ben ik niet meer zo nuchter als ik gewoonlijk ben. Esther geeft me dan praktische tips of oplossingen waar ik wat aan heb, dat zorgt voor veel rust bij mij waardoor ik mij weer helemaal kan richten op mijn werk.”

Wil je meer weten over Marrit en haar werk? Kijk dan op marritjellema.nl en haar Facebookpagina.