Karin Brügemann, Zorgdragen Opleidingen

“Het is nooit mijn ambitie geweest om te gaan ondernemen. Dit gebeurde gewoon.”

Karin Brügemann werkt al jarenlang als kinderfysiotherapeute in een ziekenhuis. In haar werk kreeg ze steeds vaker vragen van ouders over het dragen van hun baby’s. Omdat Karin daar goed onderbouwde antwoorden op wilde geven, begon ze opleidingen hierover te volgen.  Ondertussen klopten ook steeds meer collega’s en andere zorgprofessionals bij haar aan de deur voor informatie en vroegen haar hierover een lezing te verzorgen. Toen bedacht Karin dat ze er wel cursussen over kon gaan geven en voor ze het wist was ze daar een heel bedrijf om heen aan het bouwen.

Bedrijf in een jaar

Karin: “Het starten van mijn eigen bedrijf gebeurde precies op een moment dat ik daarvoor ruimte kreeg in mijn leven. Nu ben ik blij dat ik niet van te voren wist hoeveel tijd het kost om een eigen onderneming te beginnen. In een jaar tijd heb ik alles op poten gezet. Het was een waanzinnig drukke combi tussen mijn werk als kinderfysiotherapeute in een ziekenhuis, mijn gezin en mijn bedrijf.  Vaak was ik ’s avonds nog bezig voor mijn bedrijf en belde ik nog om half 1 ’s nachts met mijn compagnon. Ik ben blij dat ik na de drukte van het opstarten nu in een iets rustiger vaarwater ben terechtgekomen.“

Ik ga het gewoon zelf doen

“Er zijn al wel cursussen over dragen van baby’s en kinderen om draagconsulent te worden, maar die bieden niet het niveau en de kwaliteit die zorgprofessionals nodig hebben,” vertelt Karin. “Ik dacht dat ga ik gewoon zelf doen, want het leek me hartstikke leuk om een draagcursus te ontwikkelen. Maar als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen. Dus binnen de kortste keren was ik een website aan het bouwen, bezig met de juridische kant van mijn bedrijf en stelde ik de algemene voorwaarden op. Wat vooral veel werk was, was het geaccrediteerd krijgen van mijn opleiding. De eis was dat mijn cursussen wetenschappelijk onderbouwd moesten zijn.  Het schrijven van de lesreader was daarom ontzettend veel werk. Het is me gelukt, maar op een gegeven moment moest mijn omgeving mij echt een halt toeroepen om mij te beschermen, omdat ik altijd maar bezig was.”

Aan de kant van de ondernemer

“Al vrij snel na de start van mijn bedrijf kwam ik bij Esther van VuurKracht terecht. Esther heeft mij als een ondernemer leren denken. Als je uit de zorg komt zoals ik, wil je vooral dat ander het goed heeft. Ze zei: “Hallo, je moet niet alleen kosten berekenen zoals zaalhuur, maar jijzelf mag ook wat kosten!”  Ze stimuleerde me om aan de kant van ondernemer te gaan staan, en dat was echt nodig! Zo wist ik uiteindelijk een reële prijs vast te stellen. In het begin had ik financieel totaal geen overzicht. Samen hebben we mijn opbrengsten en kosten overzichtelijk op een rij gezet. Nu weet ik hoe ik dat moet aanpakken en heb ik overzicht en dat geeft me rust. Ook leerde ze achter mijn wensen en ideeën te gaan staan. Zo wilde ik mijn cursussen nog meer uitstraling meegeven door een unieke cursuslocatie. Ze stimuleerde me om dit te doen, ook al kost dat wat meer: “Doe het nou maar!” En dat was precies het duwtje wat ik toen nodig had.”

Wilt u meer informatie over Zorgdragen Opleidingen, kijk dan op:
www.zorg-dragen.nl