Fotografe Gea Schenk

“Het is leuk om te ondernemen”

Eind 2014 stond fotografe Gea Schenk opeens zelf midden in spothlights. Ze had haar foto’s over de Groningse tweeling Poppo en Engel ingestuurd voor de Selection Of Dutch Photography, een belangrijke wedstrijd voor Nederlandse fotografen. Ze werd genomineerd, kreeg een eervolle vermelding en haar werk werd opgepakt o.a. door de Volkskrant. Plotseling was iedereen geinteresseerd in het werk van Gea.

Als sociaal en documentair fotograaf bedenkt Gea haar eigen projecten. Het liefst heeft ze een langdurig project onder handen. Visual storytelling noemt Gea dat. Dit deed ze ook bij de tweeling Poppo en Engel die ze twee jaar lang volgde. Gea raakte geintrigeerd door het kalme ritme van het dagelijkse leven van de tweeling. Naast haar vrije werk, fotografeert Gea regelmatig in opdracht van zowel bedrijven als particulieren.

Altijd bezig

Gea werkte tot 2009 bij de gemeente Groningen. Omdat ze in haar job onvoldoende haar creativiteit kwijt kon, zei ze haar baan vaarwel en besloot ze een opleiding aan de Fotoacademie te gaan volgen. Toen begon haar leven als fotografe en zelfstandig ondernemer. Gea: “Het is leuk om te ondernemen. Het is heel vrij. Het is ideaal in combinatie met een gezin. Een nadeel is dat je altijd bezig bent. Ik heb het nog nooit zo druk gehad. Ik heb mezelf aangeleerd om verplicht vrij te nemen. Daarnaast moest ik allerlei nieuwe dingen leren: netwerken en mensen op de hoogte te houden van mijn activiteiten. “

Coaching

Doordat Gea zelf opeens in de picture stond, merkte ze dat haar ondernemersvaardigheden moest aanscherpen. Daarom besloot ze zich te laten coachen door VuurKracht. “Ik had een aantal wensen. Zo wilde ik meer structuur in mijn werkzaamheden aanbrengen. Als ondernemer moet je echt alles zelf doen: van administratie, telefoontjes, omgaan met publiciteit en facturen schrijven tot netwerken en je social media bijhouden. Door mijn gesprekken met VuurKracht heb ik dit nu aardig op orde en dat geeft mij rust. Verder bleek tijdens de coaching dat ik nog niet een duidelijk verdienmodel had. Als ik maar een positief gevoel over een opdracht had, dan deed ik het. Door VuurKracht heb ik geleerd hierover na te denken en zakelijker te zijn en dat bevalt me heel goed.”

Aan de weg timmeren

Ondertussen profiteert Gea nog steeds van haar nomimatie. Ze heeft daardoor haar netwerk enorm kunnen uitbreiden en haar naam kunnen vestigen. Daarnaast blijft ze zelf actief aan de weg timmeren. Onlangs publiceerde Gea een fotoboek over de tweeling Poppo en Engel. Het geld hiervoor bracht ze bijeen door crowdfunding. Het boek is lovend ontvangen. Vanaf 5 december tot en met 13 maart 2016 hangt een selectie van deze foto’s in het Fotomuseum Den Haag.

Wilt u meer weten over Gea Schenk en haar werk. Bezoek dan haar website:

Gea Schenk