Fiona van den Bergh, Alternative Groningen Tour

“Tijdens de tour ben ik 100% mezelf”

“Eigenlijk heb ik nog steeds niet een gangbaar commercieel bedrijf”, vertelt Fiona van Alternative Groningen Tour. “Ik werk op donatiebasis en ik ga niet voor winstmaximalisatie.”

Fiona laat tijdens haar fietstour mensen een heel ander gezicht van Groningen zien dan je normaal gesproken ziet tijdens een rondleiding. Je komt op plekken waarvan je het bestaan niet afweet of zo voorbij fietst. “Beschouw het als een kleine introductie in de underground scene van Groningen. Ik ga naar plekken die ik zelf interessant vind, en waarover een verhaal te vertellen valt. Een groot deel van de tour gaat over kraken, street-art en autonome initiatieven waarbij mensen het heft in eigen hand nemen. Ik laat deelnemers nadenken over hun eigen rol in de publieke ruimte. Deze ruimte wordt namelijk meestal ingevuld door de overheid en grote bedrijven. Er zijn heel veel manieren om hier zelf wat mee te doen: van street-art tot bloemen planten, het organiseren van een demonstratie, picknick of flashmob, of het bouwen van een insectenhotel of weggeefboekenkast.”

Vooral internationale studenten boeken een tour bij Fiona. Elk half jaar komt een nieuwe lading. De studenten kennen veel andere internationale studenten, omdat ze met elkaar in een internationaal studentenhuis wonen. Zodra één groepje studenten de Alternative Tour heeft gedaan, gaat het nieuws als een lopend vuurtje, ieder half jaar weer.

 “Maximaal 10 mensen heb ik in de groep. Ik wil het voor mezelf leuk houden. Ik maak ook altijd gelijk duidelijk dat het een heel informele tour is. Dat vind ik het prettigst. Wanneer de groep klein is, is er meer interactie en kan ik namen onthouden. De deelnemers blijven geen anonieme figuren, dat werkt voor beide kanten goed. Aan het einde van de tour geef ik ze altijd een document met adresjes die ze zelf nog kunnen gaan ontdekken in Groningen. Vaak krijg ik achteraf nog vragen: of ik weet waar ze vrijwilligerswerk kunnen doen; een muzikant die wil weten waar de jamsessies zijn, of wat de beste startplek is om naar Duitsland te liften.”

“Omdat ik werk op basis van donaties zijn de inkomsten wisselend. Een relatief lage opbrengst vind ik niet per se vervelend, dat hangt er vooral vanaf of ik het zelf naar mijn zin heb gehad. Maar als ik na een stille groep waar ik heel veel energie in stop, en weinig energie van terugkrijg, ook nog eens weinig terugvind in mijn grote paarse donatieportemonnee, dan baal ik wel even. Maar ik zou niets anders willen dan een tour op donatiebasis.”

“Ik had eerst een fulltime grote mensenbaan, maar 40 uur op kantoor dat paste toch niet echt bij mij. Mijn tours deed ik er maandelijks gewoon nog naast. Elke keer zaten ze vol. Ik dacht dat dat kwam doordat het maar één keer per maand was. Nu houd ik wekelijks een tour en die zitten ook vol.”

“Als ondernemer heb je de autonomie om zaken in te vullen zoals je zelf wilt. Dat houdt me enthousiast en geeft me veel energie, je doet meer de dingen die bij je passen. Tijdens de tour ben ik 100% mezelf. Ik vertel over dingen die ik interessant en mooi vind. En ik heb de vrijheid om met inspirerende mensen een samenwerkingsverband aan te gaan, zoals met Erwin Zantinga, creatief avonturier, van Raw Sleep-out. Wij combineren mijn tour over de stad Groningen, met zijn survivaltocht in de provincie. Daarnaast ben ik benaderd door Walk Like a Local. Voor Eurosonic willen we samenwerken, en een stadstour over muziek aanbieden.”

“Ik had geen ervaring met het ondernemerschap, en eerst stond ik wat sceptisch tegenover de begeleiding van VuurKracht. Ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Vooral omdat ik toch een afwijkend bedrijfsidee heb. Ik hoefde geen investeringen te doen, geen pand te huren, en ik wilde niet voor groei en winst gaan. Bovendien zijn er maar weinig ondernemers die werken op basis van donatie. Maar ik heb daar leren nadenken over veel aspecten van het ondernemerschap.”  

“Ik was blij verrast dat er binnen VuurKracht ruimte was voor mijn excentrieke ideeën. Ik dacht eerst dat ik in een soort huiswerkklasje terecht zou komen, maar er was begeleiding per persoon en per ondernemingsplan, en ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Ik had mijn ondernemersplan niet alleen kunnen schrijven. De verschillende opdrachten hebben me gestimuleerd om verder na te denken dan ik zelf op dat moment had gedaan.”

Bent u nieuwsgierig geworden naar het Alternative Groningen Tour? Klik dan hier