Alie Sierkstra, journalistieke producties

“Niets maakt me gelukkiger dan creatief bezig zijn met tekst.”

Alie Sierkstra: “Laatst werd ik een ‘vakidioot’ genoemd. Ik vond dat een mooi compliment. Of het nu een interessant interview is, een informatieve review of een leuke winkelbeschrijving; er bestaat voor mij niets mooiers dan een goede tekst afleveren. Als mensen plezier beleven aan mijn teksten, er iets van opsteken, ze discussie uitlokken of om een andere reden memorabel zijn, ben ik gelukkig.”

De eigenschappen die je nodig hebt voor journalistiek, zaten er al vroeg in bij Alie: “Als kind was ik al erg nieuwsgierig. Mijn moeder heeft een engelengeduld, want de hele dag stelde ik vragen. Mijn leraar op de lagere school zei altijd: “Alie weet van alles wat”. Daarom paste de studie psychologie ook zo goed bij mij: dat is een brede studie en een beetje mensenkennis is nooit weg.

Psychologie is een mooi vak, maar niets maakt me gelukkiger dan creatief bezig zijn met tekst. Ik wilde mijn studie echter wel afmaken. Ik heb daarom aansluitend een master Journalistiek opgepakt. In de journalistiek kan ik me verdiepen in allerhande onderwerpen en creatief bezig zijn.

Ik schrijf graag over entertainment, zoals games, tv-series en films. Maar aangezien ik van afwisseling houd, ben ik blij dat ik daarnaast aan de slag kan met maatschappelijke onderwerpen als duurzaamheid en ouderenzorg. Omdat ik het leuk vind om me zo breed mogelijk te ontwikkelen, voer ik eveneens werkzaamheden uit als media-analist, social media-expert en content manager.

Mijn eerste opdrachtgever was Power Unlimited, het grootste gamemagazine van de Benelux. Ik had het niet erg gevonden om op kantoor te werken, maar was toch blij dat ze me als freelancer in wilden huren. Het leven van een freelancer leek me altijd fijn. Ik bepaal graag mijn eigen ritme en ben breed geïnteresseerd. Ik vind dat ik dit juist als freelancer goed kan realiseren. Wel vind ik het fijn om een langdurige samenwerking aan te gaan met mijn opdrachtgevers. Dan heb ik echt het gevoel een betekenisvolle bijdrage te kunnen leveren.

Opdrachtgevers verlangen steeds meer van een tekstschrijver. Ze willen teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines en zien graag een concreet social mediaplan. Omdat ik beide onderwerpen interessant vind, heb ik me hierin verdiept. Een volgende cursus zal in het teken staan van het bouwen en ontwerpen van websites.

Het ondernemerschap heeft me veel gebracht. Ik ben zekerder geworden, heb mooie reizen gemaakt, en heb de vrijheid en afwisseling die ik altijd wilde. Natuurlijk baal ik ook weleens van de relatieve onzekerheid, maar naar mijn idee zou ik met een baan in loondienst minder beschikking hebben over de indeling van mijn dagen en de skills die ik me eigen maak. Ik kan me juist als freelancer ontwikkelen in de door mijzelf gekozen richting. Zo wil ik erg graag nog eens een documentaire maken. Documentairemaker Louis Theroux is mijn held. Hij laat het publiek kennismaken met onbekende leefwerelden, ideeën en personen. Ook ik zou de kijker op die manier een stukje rijker willen achterlaten.

Toen ik net mijn eenmanszaak had opgericht en Power Unlimited mijn enige opdrachtgever was, zat ik met diverse vragen. Hoe kon ik nieuwe opdrachtgevers vinden? Hoe berekende ik een tarief? Ik besloot om VuurKracht in de arm te nemen. Samen hebben we een bedrijfsplan opgesteld, waarin we al deze vragen beantwoordden. Het bood me een concrete richtlijn. En ook al zijn een boel dingen uiteindelijk anders gelopen, de begeleiding van VuurKracht gaf me in die eerste periode houvast en vertrouwen.”

Voor meer informatie over Alie Sierkstra, journalistieke producties, kijk dan op  haar LinkedIn.