Werk jij hard? Of werk je met je hart?

Door Marieke Bouma

“Mijn grootste valkuil is mijn flexibiliteit geweest, toen ik startte met mijn onderneming”, vertelde mijn pedicure onlangs, terwijl ik genoot van haar aandacht, behandeling en mijn welverdiende ‘’vrije tijd’’. Praten over ondernemen is een van onze favoriete bezigheden.

Deze keer keek ze terug op haar start als ondernemer. Ze wilde weg uit de verpleging, zoals ze daar moest werken, paste niet meer bij haar. Al die regels en altijd te weinig tijd voor de patiënt. Die wereld had ze wel gezien. Ze nam de sprong en schreef zich in als pedicure. Dit zou het helemaal worden!

Ambulant werken en flexibel werken, dat leek haar wel wat in combinatie met haar gezin. Ze vond het erg spannend en werd overspoeld door beginnersvragen: “Zal ik wel genoeg omzetten?”, “Kan ik het wel?”. Om meer zekerheid in te bouwen, werd ze medisch pedicure en behandelde ze veel mensen met fysieke klachten. Deze doelgroep en het ambulant werken, vielen haar zwaar. En de frustratie die ze kende vanuit de zorg was weer voelbaar, maar nu via de zorgverzekeraars.

Via de trendy gelnagellak hoopte ze een andere doelgroep te bereiken, maar dat was het ook niet. Moe van alles werd het tijd om het roer om te gooien en er werden grote beslissingen genomen. Na ruim anderhalf jaar hard werken voelde het nog niet zoals ze het bedacht had. Dit viel vies tegen! Zoekend naar een andere vorm van balans en invulling, kwam ze met VoetreflexPlus-therapie in aanraking en volgde ze de opleiding.

VoetreflexPlus bracht haar waar ze wilde zijn. Door de combinatie van Westerse en Chinese behandelingen kon ze werken zoals ze ooit voor ogen had. Door hiervoor te kiezen moest ze dertig klanten vertellen dat ze niet meer als medisch pedicure werkzaam zou zijn en dat haar diensten niet vergoed zouden worden. De verwachte daling van haar omzet bleef uit.

Aan hun woonhuis bouwde ze een mooie praktijkruimte, de ambulante klanten werden afgezegd en wederom zonder omzetderving. Het werkplezier kwam terug en nu, vijf jaar later, kan ze zeggen dat ze nog steeds te hard werkt, maar nu wel vanuit haar hart, doordat ze diensten aanbiedt die bij haar passen.

Haar verhaal staat symbool voor heel veel ondernemers. Tijdens het schrijven van het ondernemersplan denk je aan veel dingen die nodig zijn om je doel te realiseren, maar de factor plezier, tijd en effectiviteit vergeten we vaak zodra je begint met je onderneming.

“Als duidelijk wordt dat je jouw doel niet bereikt, verander dan niet je doel; verander je aanpak.” Confucius