Ondernemersaftrek en het urencriterium. Wat is het en hoe werkt het?

Door Rogert Mulder

Over het urencriterium krijgen we vaak vragen bij VuurKracht. Wat is het urencriterium en waar dient het nou eigenlijk voor?

Om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst speciale belastingvoordelen bedacht. Om recht te hebben op deze aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek, moet je per jaar minimaal 1225 uur aan je bedrijf hebben gewerkt. Dit urencriterium is om te voorkomen dat iedereen zich maar bij de Kamer van Koophandel inschrijft en met minimale inspanning en dito omzet van deze belastingvoordelen profiteert.

De grens van het aantal uren die een ondernemer minimaal aan zijn bedrijf moet besteden om voor de fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, is dus vastgesteld op 1.225 uur. Deze hoeveelheid uren moet je als ondernemer ieder kalenderjaar zien te realiseren. Deze ondergrens wordt overigens niet evenredig aangepast. Of je nu nou in januari of juli een bedrijf start: het urencriterium blijft staan op 1225 uur.

Een voorbeeld:

Als je op 1 juli met je onderneming begint, moet je dus niet nog maar de helft (612,5 uur) werken, maar de volledige 1.225 uur halen om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel.  

Volgens de Belastingdienst moet je deze 1.225 uur besteden aan 'het feitelijk drijven van je onderneming. Deze uren zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren.

De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt. Hieronder vallen de gewerkte uren voor het uitvoeren van de opdracht, maar ook indirecte uren die je steekt in de voorbereiding, zoals het inlezen voor een opdracht of de reistijd voor de opdracht. 

Indirecte uren zijn uren die jij wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten. Hierbij kun je onder meer denken aan:

Het gaat dus om werkzaamheden waarmee je niet direct omzet voor je onderneming behaalt, maar die wél van belang zijn voor de voortgang van je bedrijf.

Wil je meer weten over dit onderwerp of kijken wat de eventuele gevolgen kunnen zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met VuurKracht.