Kans maken op een persoonlijk ‘’prioriteiten’’ gesprek?

Kans maken op een persoonlijk ‘’prioriteiten’’ gesprek? Hoe zit het met jouw zakelijke prioriteiten?

Door Marieke Bouma

Het is dinsdagmorgen rond tien uur als de ondernemers binnenkomen. Met z’n zevenen gaan ze meedoen aan onze ‘’Business Bootcamp meeting’’. Op verzoek van velen staat vandaag de ‘’Prioriteitenmatrix’’ op het programma.

Prioriteitenmatrix. Help, ik haal belangrijk en urgent door elkaar!

Weer een werkdag door je vingers geglipt, je herkent het vast wel. Vraag tien ondernemers aan het einde van een werkdag of ze de dingen hebben gedaan die ze zich hadden voorgenomen. Vermoedelijk geeft meer dan de helft aan dat ze daar niet aan toegekomen zijn. Hoe frustrerend is dat?

De prioriteitenmatrix van de Amerikaanse oud-president Eisenhower en Steven Covey is een mooi instrument om je eigen gedragingen eens naast elkaar te houden en je patronen te herkennen. Weten waarom en waardoor je jezelf laat afleiden, geeft ruimte voor verandering. Op deze manier is het voor velen mogelijk om persoonlijk leiderschap uit te gaan oefenen en de doelen op de agenda te gaan zetten. Wil ik mijn doelen behalen, dan zal ik ze zelf urgent en belangrijk moeten maken!

Mijn voorstel aan de business bootcampers is om hun doelen op te stellen voor de volgende bijeenkomst. Door elke dag een half uur te besteden aan de zelfgeformuleerde doelen voor de toekomst, zullen ze ervaren dat ze dit een meer bevredigend gevoel gaat opleveren. De rest van de dag mag dan alles anders gaan dan gepland! De acute dingen vullen de rest van je dag vanzelf.

Het is menselijk om voor de ‘’snelle winst’’ te gaan. Kortetermijndoelen geven op het moment zelf veel voldoening. Wil je op de lange termijn ondernemen, zoals je bij aanvang beoogde? Ja, dan zal je ook de kunst van het halve uurtje aan het begin van een werkdag in moeten voeren.

Aan het einde van de volgende maand tref ik onze groep ondernemers weer. Welke doelen zullen behaald zijn? De kracht van het delen van je doelen in een groep is van groot belang. Want wie wil er nou vertellen in de groep dat het halen van je doelen niet gelukt is?

Waar geef jij te weinig aandacht aan? Welke doelen verdienen eigenlijk meer aandacht? Door dit bericht te delen op je tijdlijn en de pagina te liken, maak je kans op een persoonlijke sessie ‘’Prioriteiten stellen, doelen behalen’’.