De ins en outs over de btw-aangifte

Handig om te weten!

Door Rogert Mulder

Als je een bedrijf begint, komen daar ook een aantal (administratieve) verplichtingen bij kijken. Zo ook de btw-aangifte. Btw-aangifte doen is in principe niet ingewikkeld; veel ondernemers doen deze terugkerende administratieve taak dan ook zelf. In deze blog gaan we wat dieper in op dit fenomeen.

Btw
Btw staat voor 'belasting toegevoegde waarde'. Het is belasting die je betaalt over de gemaakte omzet. De btw die jij als ondernemer verschuldigd bent aan de Belastingdienst, betaal je per maand, kwartaal of jaar. Hoe vaak je precies aangifte moet doen, wordt vermeld in het bericht dat je van de Belastingdienst krijgt na de inschrijving in het Handelsregister.

In de meeste gevallen doen ondernemers per kwartaal aangifte voor de btw, maar er zijn uitzonderingen. Maandelijks: indien je per kwartaal meer dan vijftienduizend euro aan btw betaalt. Jaarlijks: wanneer je per jaar minder dan 1.883 euro aan btw betaalt. In dat geval mag je trouwens ook gebruikmaken van de 'Kleine ondernemersregeling’.

Vrijstelling van de btw-verplichting
Je kunt worden vrijgesteld van de btw-verplichting. Er zijn beroepen in bepaalde branches of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten vaak geen btw af te dragen.

Let wel: het is altijd aan de Belastingdienst (en niet aan de ondernemer zelf) om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen.

De tarieven
Er zijn drie verschillende tarieven, 21%, 6% en 0%. Het algemene btw-tarief is 21%. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting en ook niet onder het 6% of 0% tarief vallen.

6%: Bij een aantal goederen of diensten mag het 6% tarief gehanteerd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om voedingsmiddelen, geneesmiddelen, een knipbeurt en boeken.

0%: Dit geldt als je goederen exporteert en als deze opgeslagen worden in een douane-entrepot. Ook sommige diensten komen in aanmerking voor dit tarief, bijvoorbeeld bij het vervoer van personen met zeeschepen en luchtvaartuigen wanneer de plaats van bestemming of plaats van vertrek, buiten Nederland ligt.

Uitstel aanvragen
Het aanvragen van uitstel voor de btw-aangifte ligt wat ingewikkelder dan uitstel aanvragen voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting, dat over het algemeen weinig problemen oplevert. Alleen in uitzonderlijke situaties kun je uitstel aanvragen. Indien je de aangifte en de betaling van de btw niet op tijd doet, dan levert je dit een boete op. Om je aan de deadline te houden, heeft de fiscus een app ontwikkeld, de btw-alert.

Btw-aangifte doen
Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel stuurt de Belastingdienst je automatisch de eerste btw-aangifte toe. Dit is trouwens eenmalig. Op dit formulier dien je de btw aan te geven over de periode waarin je bent gestart met jouw onderneming. Ook wanneer je in de opstartfase nog geen omzet hebt gedraaid. De hierna volgende aangiften moeten digitaal te gebeuren. Dit gaat als volgt te werk. Van de Belastingdienst ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord, hiermee kun je inloggen op de site van de Belastingdienst.

Het herstellen van een fout in een eerdere aangifte
Het maken van fouten is menselijk. En aangezien een ondernemer ook maar een mens is, kan dit gebeuren. Mocht blijken dat je bij een eerdere aangifte te veel of te weinig btw hebt gerekend, dan kun je dit herstellen. Dit mag je verrekenen bij de eerstvolgende aangifte. Let wel, dit mag alleen  als het om een bedrag gaat van € 1.000,- of minder.

Gaat het bij jou om een bedrag van meer dan € 1.000,-? Dan dien je met een zogenoemde suppletie omzetbelasting de correcties doorgeven op de eerder ingediende btw-aangifte.

Mocht je meer willen weten over bijvoorbeeld de 'Kleine ondernemersregeling’ of de suppletie omzetbelasting, neem dan contact op met VuurKracht. We geven je hierover graag advies.