Goed nieuws voor de zzp'er?

Door Rogert Mulder

Vorige week is bekend gemaakt dat Staatssecretaris Wiebes (Financiën) de nieuwe regels voor zzp’ers uitstelt. Het gaat hier om de zogenaamde wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie.) De opvolger van de VAR-verklaring. De wet wordt in ieder geval tot 1 januari 2018 uitgesteld.

Door de wet DBA is er veel onrust ontstaan onder zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Maar wat houdt deze wet nu eigenlijk in en waarom is de VAR-verklaring vervangen?

Zelfstandigen konden met een VAR-verklaring aantonen dat ze zelfstandig waren, maar het was moeilijk te controleren of dat ook echt zo was. Bij de VAR was alleen de zzp'er aansprakelijk mocht blijken dat er toch sprake bleek te zijn van een loondienstverband. Met de Wet DBA komt de verantwoordelijkheid ook bij de opdrachtgever te liggen.

De wet DBA is in het leven geroepen om een beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel en mensen in loondienst. Het doel was om ‘schijnzelfstandigheid’ eruit te filteren. Het probleem is echter dat de wettelijke definitie van loondienst, die uit 1907 stamt, niet meer op de huidige praktijk aansluit.

Een groot aantal zzp'ers geeft aan dat ze geen opdrachten meer krijgt, dit door alle onduidelijkheid en onrust. Verschillende bedrijven stoppen met het inhuren van zelfstandigen omdat ze bang zijn dat ze fouten maken en naheffingen of boetes van de Belastingdienst krijgen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt dat een groep van zo'n half miljoen zzp'ers in onzekerheid zit. 100.000 van hen zouden serieuze problemen hebben door de wet DBA. Nederland telt ruim 1 miljoen zzp'ers.

De brancheorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP denken dat het uitstel van de wet DBA de rust op de arbeidsmarkt brengt die nodig is nu de economie weer aantrekt, zo laten ze in een gezamenlijke reactie weten. "Zzp'ers kunnen weer ondernemen. Opdrachtgevers kunnen met een gerust hart zelfstandigen contracteren.''

Wil je meer weten over dit onderwerp of kijken wat de eventuele gevolgen kunnen zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met VuurKracht.