Financiën - Leuker kunnen wij het WEL maken en makkelijker!

Door Leonie van Dijk

Al elf jaar lang mogen we als VuurKracht een kijkje nemen in de keuken van de meest uiteenlopende bedrijven. Van bloemkoolteler tot gevelrenovatiebedrijf en van spiritueel coach tot winkel in erotische artikelen. Hoewel ons klantenbestand zeer divers is, hebben veel van deze bedrijven ook iets gemeen. Namelijk dat de financiën voor veel van deze ondernemers niet hun sterkste kant is. En dat is ontzettend zonde!

Al vaak hebben we mensen met prachtige bedrijven en concepten voorbij zien komen die het financieel erg moeilijk hadden of zelfs in de schuldsanering belanden, omdat ze hun financiële zaken onvoldoende op orde hebben. Zo bezochten we eens een ondernemer in Friesland met een goedlopend bedrijf. De ondernemer maakte weken van soms wel 60 uur. De omzet stroomde binnen. Helaas had hij niet door dat zijn partner het aan de andere kant net zo hard weer uitgaf. Met als gevolg dat de bank hun woning uiteindelijk verkocht heeft. Dit is natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar hoe vaak zien we nu niet dat één van beide partners de financiën regelt? Hoe zit het bij jou? Ben je zelf verantwoordelijk voor de financiën of regelt je partner het? Of heb je –in de ideale situatie- beide inzicht in de financiële huishouding?

Financiën zijn dus niet het meest favoriete onderdeel van ondernemers. Ze zijn liever bezig met het vermarkten van hun product of dienst. Maar om je onderneming goed te kunnen sturen is het van essentieel belang om inzicht te krijgen in de financiële situatie. Om verantwoorde keuzes te kunnen maken in de bedrijfsvoering is het belangrijk de consequenties hiervan te bekijken.

Afgelopen week hadden we een gesprek met een ondernemer die nu circa drie jaar bezig is. Hij wil zijn diensten uitbreiden en moet daarvoor een investering doen. Hierdoor gaat zijn uurtarief uiteindelijk omhoog, maar van belang is om te kijken of zijn marge daardoor ook hoger wordt. Met andere woorden, is het de investering waard?

In de trainingen die we bij VuurKracht geven, geven we onze prestarters handvaten om een administratie op te zetten en inzicht te krijgen of vergroten op het gebied van financiën. En dan is het zo leuk om te zien dat veel van hen er uiteindelijk plezier in krijgen om te zien wat voor effect het heeft als hun omzet hoger of lager uit gaat vallen. En je zult zien dat het in de praktijk ook zo werkt. Hoe meer inzicht je er in krijgt, hoe leuker het wordt. Echt! Want hoewel het voor veel ondernemers ‘ver van mijn bed’ lijkt, gaat het om de financiële middelen die ze uiteindelijk zelf te besteden hebben.

Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden om te werken aan je financieel inzicht. Denk bijvoorbeeld eens aan gratis seminars zoals die van de Belastingdienst en webinars die tegenwoordig via veel verschillende kanalen worden aangeboden. Gelukkig zijn er ook heel goede boekhoud(st)ers en accountants. Maar ook dan adviseren wij altijd: wees kritisch, ga aanbieders en prijzen vergelijken. Én: zorg dat je zelf inzicht hebt in de financiën, want als ondernemer ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk.