Dit verhaal gaat over mij, maar ook over jou.

Waar een vakantie wel niet goed voor is!

Door Marieke Bouma

Goed presteren in je werk en continu klaarstaan, 120 % voor je bedrijf gaan, een actief sociaal leven leiden, is een illusie. Dat weet bijna iedereen. Je bent je er bewust van dat het op peil houden van je accu noodzakelijk is, maar hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan als er zoveel op je afkomt? Goed voor jezelf zorgen is een must.

Het perfecte plaatje?

We hebben een mooi bedrijf, lieve kinderen, een leuk huis, een fijne relatie. We worden als succesvol gezien, maar we genieten er niet echt van. We staan constant bloot aan impulsen en verleidingen. Elke minuut van de dag wordt actief ingevuld en dat put uit. En dan laat vakantie zien wat er nodig is. Voor de een is dat slaap, de ander wordt ziek en ik, ik laat met moeite het reisschema los. Eerder gemaakte reisplannen worden teruggebracht tot de kern van de behoefte: rust.

Loslaten!

Als je strategie niet meer werkt, ben je meestal sterk genoeg geworden om deze los te kunnen laten. Dit brengt je in contact met je eigen kracht. Als coach help ik mensen om dat vertrouwen op te bouwen. En in die rol als coach is het voor mij makkelijk, dan kijken we immers naar ‘’de ander’’. Maar loslaten van mijn reisschema waar ik zoveel energie in heb gestoken: no way! Of toch? Wat heb ik hier te leren?

Persoonlijke groei houdt in dat je je creatievermogen en keuzevrijheid vergroot. Je onbewuste stuurt je namelijk, ook al heb je daar geen weet van. Het onbewuste, bewust maken geeft keuzevrijheid. Je wordt niet meer gestuurd door iets onzichtbaars maar je gaat zelf sturen.

Dit vraagt moed! 

Persoonlijke kracht uit zich in verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. De keuzes die je wel of niet maakt en je eigen aandeel zien in hoe je leven er op dit moment uitziet. In plaats van je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt, steek je je energie in zaken waar je wel invloed op hebt. Dat is proactief gedrag. Als iets mis gaat, kun je daar een drama van maken, tegen jezelf zeggen dat je niets waard bent of de hele wereld de schuld geven. Patronen kun je doorbreken, maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dat vraagt moed, maar als je het doet, kom je je eigen kracht vanzelf tegen.

Ik kan niet anders dan beamen dat het klopt. Prachtige woorden, maar ga er maar eens aan staan!

Na een drukke week van mooie dingen zien en leuke dingen doen, moest het roer om! Mijn patroon moest doorbroken worden. In het dagelijks leven is elk uur effectief ingevuld, al jaren. Als fulltime werkende moeder, met een studie, sporten, sociaal leven en een rol in de medezeggenschapsraad op de school van de kinderen, weet ik niet beter. Een verzoekje om te rijden voor de sport of een kleine rol in een bestuur, dat doen we er wel bij. Maar loslaten van regie, planning en overzicht, dat kan ik niet meer. Gewoon niks doen? Niet weten wat de dag je gaat brengen? Dat wilde ik leren deze vakantie!

Loslaten en niks plannen, leverde me na twee weken iets onverwachts op! En zo moeilijk was het niet. Een wandeling langs het strand bracht me bij een baaitje waar wat wrakhout lag. Voor ik het wist was ik van alles aan het strandjutten. Met volle handen zocht ik een plekje op, om mijn buit te bekijken. Ik was immers gewoon wat aan het rapen, zonder doel.

Zon in je gezicht, blik op de zee en een hoop wrakhout voor je neus. Intuïtief begon ik ze wat te groeperen en voor ik het door had ontstond er een piramide, een grote glimlach op mijn gezicht en kriebels in mijn buik. Uitgerust zijn vergrootte mijn creativiteit! Dit stuk van mij neem ik mee naar huis, ik wil deze kriebel blijven voelen en zet ‘’niksen’’ structureel op de agenda. En de houtjes gaan mee als reminder!  

Het vraagt tijd! En oefening! Ik zie veel zelfbewuste mensen. Sommigen hebben niet per se een probleem als vertrekpunt, maar willen zich verder ontwikkelen en bewuster met hun tijd en energie omgaan. Bewust leven is proactief leven: verantwoordelijkheid nemen en vorm geven aan je leven.

Dit is mijn voornemen! Wat is die van jou? Wat ga jij oefenen?