Business bootcamp: een kijkje in de keuken van Marieke

Door Marieke Bouma

Het is dinsdagmorgen rond negen uur als de kersverse ondernemers binnenkomen. Met z’n zevenen doen ze mee aan onze ‘’Business Bootcamp’’. Best spannend. Want ze kennen elkaar niet en weten nog niet wat ze van de groep mogen verwachten en wat het ze gaat opleveren.

De eerste gesprekjes worden gevoerd en na een kopje koffie beginnen we met het programma. De welbekende elevator pitch mag weer uit de kast voor een korte kennismakingsronde. Met een glimlach presenteren de prille ondernemers zichzelf en hun onderneming. Aangevuld met hun verwachtingen van deze morgen. Het is duidelijk dat er een grote behoefte is aan contact met andere startende ondernemers. Het valt niet mee om in de praktijk alles alleen te moeten ontdekken.

Al tijdens het eerste praktijkvoorbeeld van een deelnemer hoor en zie ik blikken van herkenning. Een uitgelezen moment om met elkaar de spelregels van deze groep te bespreken. Hoe gaan we met elkaar om? Hoe zorgen we voor veiligheid binnen deze groep? Wat delen we met elkaar? Al snel is het duidelijk dat er vele gemeenschappelijkheden zijn en dat er een verlangen is naar groei. Geweldig om zo samen te leren.

Door zelf aan het roer te staan van je onderneming mag, of beter gezegd, moet je keuzes maken. Mijn voorstel om doelen te stellen op zakelijk en persoonlijk vlak, valt in goede aarde. Het duurt maar even en de doelen staan op papier. Weer een feest van herkenning, ze hebben eigenlijk best veel met elkaar gemeen! ‘’Duidelijker zijn in wat ik eigenlijk wil’’ en ‘’mezelf minder op mijn nek zitten in het streven naar perfectie’’ en natuurlijk “meer omzet maken”. De komende tijd gaan we eraan werken om de doelen nog specifieker te maken.

Gezamenlijk brengen we de doelen in kaart en maken we een programma voor de volgende bijeenkomst. Herinvesteren: hoe werkt dat en wat zijn de spelregels. In de besloten Facebookgroep worden in de tussenliggende tijd dingen met elkaar gedeeld, vragen gesteld en input verzameld voor de volgende bijeenkomst van de Business Bootcamp. Met een glimlach kijk ik terug op onze gezamenlijke start en de energie die online door gaat.

Tijdens de tweede Business Bootcamp staat de herinvestering op het programma. Esther Kroon geeft hierover uitleg aan de groep. Gedurende haar verhaal komen er vragen. Goed om te horen wat er leeft en waar de onzekerheden zitten. Iedereen gaat straks naar huis met een cadeautje voor zichzelf. De o’s en a’s worden afgewisseld en bij enkele van de aanwezigen klinkt een zucht van verlichting en waardering voor hun boekhouder.

Eigenlijk is de energie al op als ik de cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey wil gaan bespreken. We starten met de introductie maar verder komen we niet. Genoeg voor vandaag. We nemen Covey mee naar de volgende keer en in tussentijds houden we de zaag scherp*!

*'De zaag scherp houden' is de zevende en laatste eigenschap die Stephen Covey beschrijft in zijn boek De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap.