Balans

Door: Esther Kroon

Door Esther Kroon

Het einde van het jaar is weer in zicht en daarmee is het tijd om de balans op te maken. Dit begint vaak met het afronden van de boekhouding en financieel inzichtelijk krijgen hoe de balans dit jaar uitvalt. Heb je winst gemaakt, hoe financieel gezond is het bedrijf en kunnen alle verplichtingen worden nagekomen in dit jaar. Dit inzicht is de basis voor je strategie voor het komende jaar. Ga ik investeren, neem ik nieuw personeel aan, of moet ik toch snijden in de kosten?

Maar in mijn werk als coach en adviseur is het meer dan alleen een financiële balans opmaken. De financiën zeggen veel over het bedrijf en de ondernemer, maar lang niet alles. Het einde van het jaar is ook een goed moment om te kijken naar:

  • hoe is de balans tussen mijn werk en privé
  • hoe is de balans tussen de werkzaamheden die ik uitvoer
  • hoe is de balans tussen de verschillende opdrachtgevers en klanten
  • hoe is de balans tussen mij en mijn compagnon

Helaas kun je voor bovenstaande balansen niet een ‘schoenendoos’ naar de accountant brengen die alles op een rij zet zonder dat jij er veel aan hoeft te doen. Dit zijn zaken waarmee je zelf aan de slag moet. Vaak word je als ondernemer geleid door de waan van de dag en loopt alles zoals het gaat. Je gevoel zegt soms wel dat niet alles in balans is, maar er werkelijk iets aan doen, dat vergt tijd en energie. En waar haal je die vandaan? Elke dag vult zich vanzelf weer met werk en drukte. Totdat het ineens te laat is…

In mijn werk kom ik regelmatig bij ondernemers die besluiten iets te gaan doen met zichzelf als ondernemer. Dit kan zijn omdat ze zelf ontevreden zijn, maar vaker komt het door andere factoren. Een partner thuis maakt ineens een drastische keuze omdat de balans tussen privé en werk al jaren zoek is.  Of een burn-out die op de loer ligt, door te veel en hard te werken aan de verkeerde dingen. Zaken waar je als ondernemer liever niet aan denkt, maar die wel regelmatig voorkomen.

Dus misschien zijn de komende maanden goed om je eigen persoonlijk gevulde schoenendoos met ondernemersvraagstukken eens onder de loep te nemen en 2017 te beginnen met een aantal nieuwe keuzes voor jezelf.