Siebrigje Dijk, Andere Chocolade

“Ik ben super enthousiast over mijn product en bedrijf.”

Siebrigje Dijk: “Ik wil het liefst dat iedereen weet dat ik prachtige en heerlijke chocolade verkoop! En het leuke aan mijn werk is dat ik alleen maar enthousiaste klanten heb. Veel mensen nemen dan ook na een losse box een chocoladeabonnement.”

Toen Siebrigje Dijk in Amsterdam woonde, raakte ze gefascineerd door de Chocolate Makers. Siebrigje: “Dit chocoladefabriekje wordt gerund door twee vrienden die niets leukers vinden dan fantastisch lekkere en duurzame chocolade te maken. Een geweldig initiatief! Ik ontdekte dat bijna elke land dit soort chocolademakers heeft, zelfs in landen waar je het totaal niet verwacht zoals Litouwen, Polen en zelfs IJsland. Ik vond dat te gek, verrassend en super inspirerend en toen kreeg ik opeens een idee: Hoe leuk zou het niet zijn om deze reusachtig lekkere en duurzame chocolade mooi verpakt in de bus te krijgen. Want wie krijgt tegenwoordig nog wat leuks per post? En toen ben gewoon dit idee gaan uitvoeren.”

“Mijn eerste idee was klanten een chocoladeverzekering aan te gaan bieden. De zin “Heb jij al een chocoladeverzekering?” popte in mij op. Dat zou toch geinig zijn? Iedere maand een heerlijke keur aan chocolade thuisbezorgd krijgen. En dan niet een paar repen verpakt in een gewoon doosje, nee, verpakt in een prachtige cadeaubox. De repen zijn écht om van te genieten en daar hoort een mooie presentatie bij, vind ik. Zo is het echt een cadeautje voor jezelf of voor een ander.”

“Iedere maand stel ik een nieuwe box samen. Altijd een heel leuke en spannende klus. Want ik werk samen met kleine chocolademakers en de vraag is altijd: kunnen ze genoeg en op tijd leveren en zijn ze betaalbaar? Dit maakt dat het elke keer weer een heel gepuzzel is. Elke maand ben ik weer trots op het resultaat. Ik weet hoeveel werk erachter zit!”

“Ik ben puur begonnen met het verkopen van bean-to-bar* chocolade omdat ik het zo ontzettend tof product vind en iedereen altijd zo blij wordt van mijn chocolade. Maar als beginnende ondernemer kon ik wel wat hulp gebruiken, want ik had door mijn enthousiasme soms de neiging om mijn chocolade bijna gratis weg te geven en dan is het goed dat iemand met je meekijkt. Esther van VuurKracht trapt op zo’n moment op de rem: “Je verkoopt echt iets heel moois. Daar mag je best een prijs op zetten.”

“Zeker in het begin kon Esther me goed helpen met de financiële planning, inkoopkosten en marges. Ik wist daar al wel iets van, maar ik heb het nu veel beter in beeld. Verder moet je als ondernemer natuurlijk investeren in reclame. Ik hikte daar nogal tegenaan en dan is het fijn dat iemand met ervaring met je meekijkt. Esther gaf me het zetje om toch een bepaalde investering te doen.”

“Ik ben super enthousiast over mijn product en bedrijf en barst van de ideeën. Ik sta te trappelen om mijn bedrijf te laten groeien, maar dingen vragen tijd. Het gaat me vaak veel te langzaam Maar als ik kijk wat ik in 1 jaar tijd heb bereikt, dan is dat toch heel veel.”

Ook zo’n zin gekregen in de chocolade van Siebrigje? Kijk dan op www.anderechocolade.nl

* Bean-to-bar chocolademakers kopen de cacaobonen veelal rechtstreeks van de cacaoboer. In hun eigen chocoladefabriek(je) roosteren, malen, concheren en tempereren ze alles zelf naar eigen recept tot een chocoladereep. Dit in tegenstelling tot chocolatiers die grote blokken chocolade inkopen en van hieruit verder werken. Daarnaast is een groot verschil dat bean-to-bar makers met zgn. fine cacao werken, waar vele malen meer smaak aan zit dan aan de cacao die verwerkt wordt tot repen die je in de supermarkt vindt.