Samantha Jaeggi, De Sapsalon

"We zijn heel trots op wat we voor elkaar hebben gekregen!"

Samantha: “Het idee voor de sapsalon ontstond toen ik Goede Tijden aan het kijken was. In die aflevering kwam een sapsalon voor en ik dacht: dat is wel heel leuk! Een kapsalon waar je ook kunt lunchen en sapjes kunt drinken!”

Samantha (links) en Geke (rechts)

“Maar, ik heb al zes jaar MS en daardoor had ik mijn dromen laten varen. Hoe zou ik zoiets kunnen doen! Mijn man zei toen: ‘Sam, het is nooit te laat.’ Het is toen gaan rollen in mijn hoofd: kan ik dat, kan ik dat aan, kan ik het combineren met de zorg voor mijn toen half jaar oude zoontje? Je moet niet vergeten: ik zat toen al drie à vier jaar thuis. Ik begon mijn ideeën uit te werken op de computer en mijn plan voor de sapsalon werd steeds concreter.”

“Halverwege 2015 ging het balletje rollen. Om mijn plan te realiseren moest ik op zoek gaan naar een rechterhand.  Maar wie? Mijn moeder zei waarom vraag je Geke niet. We waren op de kappersschool dikke vriendinnen, maar we waren elkaar een beetje uit het oog verloren. Ik zei dat kan ik niet maken.  Maar nog diezelfde avond kwam Geke bij mij thuis en het was gelijk weer goed.”

“Binnen maand hadden we ons ondernemingsplan klaar en konden een lening krijgen. Vervolgens vonden we al snel een pand aan de Korreweg en binnen de kortste keren hadden we het contract getekend. Ongelofelijk  hoe snel alles ging.  Heel spannend, maar ik had er heel veel zin in. Klussen, verven, alles hebben we zelf gedaan en ondertussen hadden we superveel plezier. Als hier camera’s hadden gehangen, dan zou je zien dat wij de hele dag door lol hebben. Klanten zeggen wel eens: “We konden jullie helemaal bij Jumbo horen zingen! En toen zijn we vol goede moed begonnen.”

 

“Geke en ik hadden helemaal geen ervaring met ondernemen. We moesten helemaal zelf uitvinden hoe dingen werkten: de kassa, boekhouden, enzovoort. Na een paar maanden kregen we het steeds meer in de vingers. We hebben keihard gewerkt in het begin en dit heeft er enorm ingehakt bij mij. Ik kreeg vervolgens een enorme terugval in mijn MS. Dit was enorm moeilijk, want mijn droom was uitgekomen, maar was dit het ook allemaal waard?”

“Nu draait Geke grotendeels de zaak. Ik doe als het even kan bijvoorbeeld Facebook en boekhouden. Geke houdt zich aardig staande onder de situatie. Voor haar is het ook heel pittig. Ik maak daarom ook een diepe buiging voor haar. Ik vind het geweldig dat Geke alles zo oppakt. Ik kan me geen betere collega/vriendin wensen.”

“We vinden ondernemen heel leuk. We staan op eigen benen en we hebben geen baas boven ons die zegt wat we moeten doen. En we zijn heel trots op wat we voor elkaar hebben gekregen, maar ook op onze veerkracht. Als we op onze bek zijn gegaan, staan we toch weer op. Ondernemerschap is af en toe ook heel moeilijk. Vooral de onzekerheid die het met zich meebrengt. Bijvoorbeeld in de rustige maanden als er te weinig klanten komen. En waarom de ene keer de Facebookactie fantastisch aanslaat en de volgende keer helemaal niets doet. We vragen ons voortdurend af doen we het goed en kan het beter?

“Toen ik met mijn ondernemingsplan bezig was, kwam ik via via met Esther Kroon van VuurKracht in contact. Esther vormt de rode draad in ons ondernemerschap. We hebben in het begin veel gesprekken gevoerd over wat we willen. Geke en ik hadden ons doel heel helder voor ogen. Daardoor kon Esther ons goed en gericht helpen. Ze gaf ons ook veel vrijheid om dingen op onze eigen manier te doen en zij keek vanaf de zijlijn mee. Dat vonden we heel fijn, want we hebben behoefte aan ruimte.  En ze stimuleerde ons na te denken over de beslissingen die we moesten maken. Het is heel fijn om bij de start van je bedrijf terug te kunnen vallen op een ervaren ondernemer.”

Meer weten over de Sapsalon?  Bezoek hun Facebookpagina.