Joyce de Rozario, trainer Mindfulness

“Ik wil graag de kracht en potentie van Mindfulness doorgeven”

“Ik voel me als een vis in het water tijdens het geven van de trainingen”, vertelt mindfulnesstrainer en -yogadocente Joyce de Rozario. “Toen ik voor het eerst met Mindfulness in aanraking kwam, wist ik meteen dit is het! Het voelde als thuiskomen. En gaandeweg groeide de wens om de kracht en potentie van Mindfulness door te geven.”

Joyce: “Dit beroep was niet geschikt geweest voor mij als twintiger. Ik had dit werk niet eerder kunnen doen dan nu. Ik weet nu hoe het is als het leven écht anders loopt dan gewenst en gepland, wat echte angst en woede is, hoe het is om geconfronteerd te worden met chronische pijn en een burn-out. Ik heb de kracht en de potentie van mindfulness beoefening ervaren en leef het leven ánders en –opnieuw- ten volle!  Het is mijn ervaring én overtuiging dat je mensen vanuit ervaringsdeskundigheid het beste kunt begeleiden.” 

Joyce is dan ook begin 50 als zij in 2016 haar certificaat behaalt voor mindfulnesstrainer  aan het Instituut voor Mindfulness. Haar levensweg leidde haar uiteindelijk hier naartoe, maar ze begon in haar twintiger jaren als gymdocente. Al snel daarna werd ze reisbegeleidster. Tijdens deze reizen sprak ze veel mensen en zij wisselden elkaars levensverhalen en -problemen uit. Joyce raakte gefascineerd door de vraag hoe zij  mensen –en zichzelf- écht zou kunnen helpen. Ze besloot een opleiding tot hypnotherapeute te volgen. Daarna volgde ze vele ‘de vijf ritmes’ dansworkshops en –trainingen. Ook ging ze inzichtmediatie, yoga en gi-gong beoefenen. Uiteindelijk komt Joyce in aanraking met Mindfulness en daarmee valt alles op zijn plaats, komt de cirkel rond.

“Ik ben als mindfulnesstrainer begonnen bij Sense in Groningen. Ik volgde daar voorafgaand aan de opleiding aan het IvM nogmaals de MBSR (mindfulness based stress reduction)-training, zoals de mindfulness training eigenlijk heet. Ik had een fijne klik met trainer Rommy Hutting. Zij vertelde mij dat ze het zo enorm druk had, waarop ik liet weten dat ik heel graag bij Sense zou willen werken zodra ik een gecertificeerd trainer zou zijn! Ik heb in de opleidingstijd een lijntje met haar gehouden. Na mijn certificering heb ik inderdaad MBSR-trainingen mogen geven bij Sense. Daar kreeg ik ook de vrijheid van Rommy om de 8-weekse training ‘Mindfulness en de kunst van het onderhoud’ naar eigen inzicht te ontwikkelen en te geven. Dit is een soort onderhoudstraining voor mensen die de MBSR-training al gedaan hebben. Deze training geef ik daar nog steeds.”

Verder geeft Joyce momenteel de MBSR-training, de cursus Mindfulness: een introductie en stiltedagen op een mooie locatie aan de Finne in Wijnjewoude. Daarnaast geeft ze Mindfulness Yoga lessen in Wijnjewoude en bij Fitaal in Drachten. En start ze verderop in dit jaar met workshops Dancefulness. Ook werkt ze graag op locatie. Zo gaf ze onlangs op verzoek een introductiecursus Mindfulness in Beetsterzwaag.

“Omdat vrij plotseling helder werd dat ik als zzp’er verder wilde gaan, was ik blij met Marieke als coach. Het contact met haar was vanaf de eerste ontmoeting superfijn én goed. Ik wist dat zij de opleiding tot transformationeel coach had gevolgd. Daarmee was ik bekend en het vergemakkelijkte openhartig met haar te kunnen praten. Zelf zat ik namelijk middenin een transformatieproces plús was ik opstartend zzp’er! Hoewel ik aanvankelijk dacht coaching nodig te hebben op gebied van PR en andere praktische ondernemersvaardigheden, bleek het op die gebieden min of meer als vanzelf te gaan. Het was mijn privésituatie die het ondernemen moeilijk maakte. De fijne, moedgevende, inspirerende en openhartige gesprekken met Marieke -waarin zij mij veel positieve feedback gaf en een realistisch referentiekader- hebben mij erdoor getrokken op momenten dat ik door de (privé)bomen het (werk)bos niet meer zag…