Erik van den Akker, Celeus Biophilic Design

“Een green wall is een heel eigenzinnig en prachtig product!”

Na heel veel onderzoek en experimenteren heeft Erik van den Akker met zijn bedrijf Celeus Biophilic Design een green wall ontwikkeld die van een absoluut hoger niveau is dan die van zijn concurrenten. De green wall is zover uitontwikkeld dat Erik komt voorrijden met de muur en hem aansluit op de WiFi en de klant heeft er geen omkijken meer naar. Plug en play!

Erik: “Als mensen een green wall zien, dan is vaak de eerst reactie: “Wauw, wat ziet dat er mooi uit!” Het is echt een verrijking voor je gebouw. En hij heeft ook nog eens veel voordelen. Zo zorgen de planten voor een beter binnenklimaat. Onlangs heb ik een prachtige verticale tuin in het Nordwin College in Leeuwarden geïnstalleerd. Zij zijn een van de koplopers, want het is een opkomende business.”

“Een verticale tuin is een heel gecompliceerd product. Ten eerste zijn er wel dertig verschillende technieken in omloop om zo’n muur te bouwen. Het kostte mij dan ook veel onderzoek en experimenteren om een goede green wall te ontwikkelen. Daarnaast zijn planten natuurlijk heel kwetsbaar. Je moet de juiste balans zien te vinden tussen licht, water en voeding. En dat is ook nog eens een dynamisch geheel. Want soms is er meer licht en dan is er ook meer voeding nodig. Dat vraagt om heel veel gepuzzel. Als het niet klopt, dan zijn de plantjes binnen twee dagen dood. En dat wil je niet, want dan is voor een groot bedrag aan plantjes verpieterd.”

“De plantjes van onze muren kunnen we dankzij sensoren en microcomputers optimaal op afstand in leven houden. Dit is ideaal voor onze klanten, want zij hoeven alleen het systeem in de gaten te houden. Zo één keer in de maand gaat een rood lampje knipperen en dan moeten ze het systeem even bijvullen met water. Ook de voeding voor de planten wordt automatisch gedoseerd. Mooi toch dat je zelf niets meer hoeft te doen!”

“Ik adviseer klanten altijd wel om zeker het eerste jaar een onderhoudscontract te nemen. Alleen met goede zorg kan ik klanten garanderen dat het goed gaat.”

“Een nieuwe interessante ontwikkeling is vertical farming. Je kunt dan plukken van je eigen muur voor een salade. Je hoeft dan niet meer naar de winkel voor een krop sla. Samen met een vriend ben ik aan het uitknobbelen hoe dit moet. Dit is nog een stuk ingewikkelder dan een gewone groene muur. Je moet namelijk steeds opnieuw kunnen plukken van een plant en esthetisch heeft de wand door al dat gepluk meer te verduren. Bovendien wil je ook geen aarde gebruiken. Dat is best wel lastig, omdat je daarvoor nieuwe en nog redelijk onbekende technieken moet gebruiken.”

“Steeds vaker willen bedrijven en organisaties met mij om de tafel omdat zij een van mijn groene muren hebben gezien of het van mijn klanten hebben gehoord. Het nieuws verspreidt zich eigenlijk vanzelf, terwijl ik pas sinds kort een eigen website heb. Als ondernemer ben ik daar natuurlijk heel blij mee.”

“Als beginnende ondernemer had ik behoefte aan advies, zoals het leren onderhandelen. Je begint vanuit het niets en dan moet je opeens zakelijk zijn. En starters zijn best vaak onzeker: doe ik het wel goed, ben ik mijn prijs wel waard. Daarom heb ik Esther van VuurKracht gevraagd mij te coachen. Esther zei: Je biedt een dienst aan en daar ben je goed in en dat is wat waard.” Ze leerde me om een professionele positie in te nemen en daardoor stond ik sterker in mijn schoenen. Ook liet ze me inzien dat een onderhandeling een zakelijk gebeuren is en dat beide partijen hun zakelijk belang in de gaten houden. Esther is super sterk in dit soort dingen. Het is heel fijn als een ervaren iemand met je meekijkt. Daardoor heb ik geleerd dat je soms je poot stijf moet houden.”

Wilt u meer informatie over de green walls van Erik van den Akker, kijk dan op www.celeus.nl.